Käytettäessä auton sähkölaitteita on hyvä muistaa, että sähkön tuottaminen moottorin kautta on kallista lystiä, sillä voimalaitoksena auton moottori ei ole kovinkaan tehokas. Tästä johtuen auton moottorilla ei kannatakaan tuottaa turhaan sähköä. Kerromme tässä artikkelissa hyviä vinkkejä auton sähkölaitteiden järkevään käyttöön. Jotta voisit tehdä järkeviä valintoja, on tärkeää tietää, kuinka paljon auton yleisimmät sähkölaitteet kuluttavat sähköä, joten aloitamme tutustumalla tähän aiheeseen.

Kuinka paljon auton sähkölaitteet kuluttavat sähköä?

Auton sähkölaitteet kuluttavat yllättävän paljon sähköä ja lisäävät tätä kautta polttoaineen kulutusta. Esittelemme seuraavaksi joidenkin yleisimpien auton sähkölaitteiden tyypillistä energiankulutusta 100 kilometrin ajomatkalla. Samalla kerromme, kuinka paljon tämä energiankulutus lisää polttoaineenkulutusta.

Istuinlämmitin kuluttaa sähköä noin 100 W 100 kilometrin matkalla. Polttoaineenkulutusta istuinlämmittimen käyttö lisää noin 0,20 litraa 100 kilometrillä. Takalasin- ja peilienlämmitin vie sähköä 100 kilometrillä noin 300 W. Polttoaineenkulutus nousee tämän johdosta noin 0,59 litraa. Jos autossa käyttää stereoita kovalla äänellä, sähköä kuluu 240 W 100 kilometrillä ja polttoaineenkulutus nousee 0,47 litraa. Lämmityslaitteenpuhaltimen käyttö maksimiteholla vie sähköä 100 kilometrillä noin 200 W, mikä lisää polttoaineenkulutusta samalla matkalla 0,39 litraa. Tehdasnavigointi vie sähköä 100 kilometrillä 25 W ja lisää polttoaineenkulutusta 0,05 litraa.

Tarkka kuljettaja säästää energiaa ja polttoainetta

Edellä mainitut yksittäisten sähkölaitteiden käyttöön liittyvät bensakulutuksen kasvu ja energiankulutus saattavat tuntua pieneltä, mutta jos näitä kaikkia edellä mainittuja sähkölaitteita käyttää yhtaikaa 100 kilometrin matkalla, kuluu ylimääräistä sähköä jo noin 865 W ja polttoaineenkulutus nousee jo noin 1,7 litraa. Etenkin pitkiä matkoja ajettaessa erot ovat merkittäviä, minkä vuoksi auton sähkölaitteita kannattaakin autossa aina käyttää harkiten.

Mieti, onko jonkin tietyn sähkölaitteen käyttö välttämätöntä ja tee valintasi aina tämän pohdinnan kannalta. Matkan teko taittuu mukavissa merkeissä, vaikka stereot eivät pauhaisikaan täysillä jatkuvasti. Samalla säästät energiaa ja polttoainetta. Istuinlämmittimiä ei välttämättä tarvita, ellei autossa ole kovin kylmä. Jos jätät istuinlämmittimet käyttämättä, säästät jälleen energiaa ja polttoainetta. Elämä on täynnä valintoja ja myös auton sähkölaitteiden käytön kohdalla tulee tehdä järkeviä valintoja. Jos jonkin sähkölaitteen käyttö kuitenkin lisää ajoturvallisuutta, kannattaa sitä luonnollisesti aina käyttää! Turvallisuudesta ei kannata tinkiä!