Nykyautoilijan on tärkeää tunnistaa ne merkit, jotka kertovat, että auton sähkölaitteissa tai -järjestelmissä on vikaa. Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä, joista huomaat, ettei autosi oikein ole kunnossa. Auton kuntoa on syytä seurata koko ajan – niin ajon aikana kuin sitä ennenkin. Jos esimerkiksi autosi moottori ei lähde käyntiin, on syytä tutkia tarkasti mistä tämä johtuu. Auton akku, jota voidaan verrata auton sydämeen, on myös yksi keskeisimmistä auton sähköosista ja vaatii tästä syystä erityistä seurantaa ja säännöllistä huoltoa. Myös autosta lähtevät erikoiset hajut ja auton muu epätavallinen käytös on omiaan herättämään kuljettajan huolen!

Moottori ei lähde käyntiin

Jos autosi moottori ei lähde käyntiin, on aika huolestua. Vika ei välttämättä ole huonossa starttimoottorissa tai tyhjässä akussa, vaan vika voi olla myös auton sähköjärjestelmässä. Tällainen vika saattaa syödä auton akusta ylimääräistä virtaa. Samalla starttimoottori on estynyt käynnistämästä autosi moottoria. Moottorivalo saattaa pala, ellei auton moottori lähde käyntiin. Jos yrittäessäsi käynnistää autoasi, autosta kuuluu kilisevää ääntä, on vika yleensä starttimoottorissa, johon ei mene riittävästi virtaa, jotta polttomoottori voisi käynnistyä. Tämä puolestaan on usein seurausta siitä, että auton akku on huono tai tyhjä.

Akku vaatii tarkistusta

Akkua voidaan verrata auton sydämeen. On sanomattakin selvää, että terve sydän on ihmisen terveydelle äärimmäisen tärkeä asia. Aivan samoin hyväkuntoinen akku on äärimmäisen tärkeä tekijä auton asianmukaiselle toiminnalle.

Akkuun varastoituu sähkövirtaa, jota voidaan käyttää tarvittaessa. Keskimäärin auton akku kestää käyttöä viisi vuotta Suomen olosuhteissa. Jos akun latausgeneraattori on huonossa kunnossa tai siitä löytyy huonokuntoinen solu, saattaa akku pysyä tavallista huonommin ladattuna. Tämän vuoksi akun käyttöikä lyhenee ja akun käyttö heikentyy. Onkin tärkeää tarkistaa koko sähkökäyttöjärjestelmä säännöllisesti sen sijaan, että tarkistettaisiin pelkkä akku.

Erikoiset hajut herättävät epäilyksen sähköviasta

Jos autossasi haisee sulava muovi tai sähköeristys, on haju otettava vakavasti. Vaarana on jopa tulipalo, sillä auton virtapiireissä saattaa olla oikosulku. Älä siis koskaan sivuuta autosta lähteviä omituisia hajuja, vaan pidä niitä varoitusmerkkeinä siitä, ettei autossasi ole kaikki kunnossa!