Nykykodeista löytyy valtaisia määrä erilaisia sähkölaitteita, jotka kuluttavat yllättävän paljon energiaa. Muutamalla helpolla niksillä laitteiden energiankulutusta voi kuitenkin vähentää ja pienentää näin sähkölaskua.

Kiinnitä huomiota asuntosi lämmitykseen

Asunnon lämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Usein ilmalämpöpumpun käyttäminen auttaa säästämään energiakulutuksessa. Suora sähkölämmitys ei ole kovinkaan energiatehokas ratkaisu, vaikka joissakin tilanteissa siihenkin saatetaan joutua turvautumaan. Lämmintä vettä tarvitaan suomalaisperheissä paljon. Se voi kuitenkin olla yllättävän merkittävä piilokuluttaja, jos perheessä lämmitetään vettä sähköllä. Vettä ei siis kannatta käyttää ylenmäärin. Vettä säästeliäästi annosteleva suihkupää on yksi keino välttää tuhlausta. Tämän lisäksi hanoihin on saatavilla vettä säästäviä erikoisventtiilejä.

Lattialämmitys vie runsaasti energiaa. Asenna sen teho kohtuulliseksi ja varmista, onko lattialämmityksen käyttö välttämätöntä. Joissakin tilanteissa esimerkiksi kosteiden tilojen lattialämmitys on tärkeä keino estää kosteusvaurioita, mutta toisaalla lattialämmitys on lähinnä mukavuustekijä. Muista käyttää apunasi termostaatteja ja tehosta kaikin mahdollisin tavoin kotisi lämmitystä.

Huolehdi sähkölaitteidesi energiatehokkuudesta

Kotoa löytyvien sähkölaitteiden energian kulutuksesta ja mahdollisimman energiatehokkaasta käytöstä kannattaa huolehtia mahdollisimman tarkkaan. Näin voi säästää energiaa ja rahaa. Jos kotoa löytyy ilmanvaihtokone, kannattaa se ottaa hallintaan ja varmistaa, että kone toimii energiatehokkaasti. Tuulettaminen kannattaa toteuttaa mahdollisimman energiatehokkaasti ja kodin kylmäkoneiden kunnosta tulee pitää huolta. Varmista myös, että kodin tiivisteet ja eristeet ovat kunnossa. Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että kodista löytyvät sähkölaitteet ovat kunnossa ja että ne on huollettu asianmukaisesti. Laitteet tulee myös uusia oikeaan aikaan ja aina tarvittaessa. Huonokuntoiset sähkölaitteet ovat suuri paloriski!

Sähkönkulutusmittari auttaa asukkaita käymään läpi kodin sähkölaitteiden lepotilan aikaista kulutusta. Mittarin avulla voit tarkistaa myös laitteiden muuntajien kulutuksen niiden ollessa lepotilassa. Jos kotoasi löytyy sähkösauna, sitä kannattaa käyttää järkevästi. Sauna kannattaa lämmittää vain niin lämpimäksi kuin on tarpeen. Sen voi sammuttaa ennakoiden, kun saunaan mennään nauttimaan viimeisistä löylyistä, eikä saunan kannata antaa odottaa saunomisen aloitusta. Saunomisenkaan yhteydessä ei kannata läträtä suihkuvedellä! Kun sauna on sammutettu, kannattaa sauna tuulettaa ristivetoa hyödyntäen. Näin kosteus poistuu saunasta. Tämän jälkeen kannattaa antaa lämmölle aikaa tasaantua myös muualle kotiin.