Jotta sähkölaitteiden käyttö olisi turvallista, tulee laitteita käyttää oikealla tavalla. Ne tulee myös huoltaa oikein ja vaihtaa ajoissa uusiin. Vuonna 2018 lähes 700 rakennuspaloa alkoi sähkölaitteesta ja suuri osa kuolemaan johtaneista tulipaloista on johtunut nimenomaan sähkölaitteiden syttymisestä. Tästä syystä onkin tärkeää, että ihminen toimii oikein sähkölaitteiden kanssa ja noudattaa laitteiden käyttöohjeita. Laitetta ei myöskään tule unohtaa turhaan päälle eikä huonokuntoisia sähkölaitteita tule käyttää. Tämä artikkeli tarjoaa vinkkejä sähkölaitteiden paloturvallisuuden lisäämiseksi.

Tarkista sähkölaitteidesi kunto

Ennen kuin käytät sähkölaitteita, tarkista niiden kunto. Kotoasi löytyy luultavasti suuri määrä erilaisia sähkölaitteita, joten älä unohda tarkistaa niitä kaikkia. Muista ainakin kiuas, silitysrauta, kodin lämmittimet, erilaiset valaisimet, pesukoneet, telkkari, jääkaappi ja liesi. Jos käytät laitetta satunnaisesti, tarkista laitteen kunto ennen kuin napsautat siihen virran. Tarkista laitteen muovikuori lohkeamien ja lämmön aiheuttamien tummumien varalta. Varmista, ettei laite ole pölyinen eikä sen johto ole alkanut rispaantua.

Kun olet laittanut laitteen päälle, tarkkaile sen pitämää ääntä. Jos ääni kuulostaa kummalliselta, on jotain vialla. Laite saattaa myös kuumentua epätyypillisellä tavalla tai tuoksua sähkölle. Myös tällöin on jotain vialla ja laite tulee sammuttaa. Irrota myös pistoke pistorasiasta. Laite tulee tarvittaessa huollattaa alan ammattilaisella. Usein iäkkäät laitteet kannattaa vaihtaa kokonaan. Laitteita tulee myös puhdistaa säännöllisesti, jotta niihin ei kertyisi pölyä. Tämän lisäksi laitteiden suodattimet tulee vaihtaa säännöllisesti.

Sijoita sähkölaitteet oikein

Sijoita sähkölaitteet oikeille paikoille. Laite ei saa päästä kuumenemaan liiallisesti. Tämän vuoksi sähkölaitteita ei tulisikaan sijoittaa esimerkiksi lieden viereen. Muista tarkistaa tuuletusaukot ja ilmanvaihdon riittävyys! Jos olet asentamassa kiuasta, muista noudattaa turvaetäisyyttä saunan lauteista ja seinästä. Älä koskaan sijoita laitteita lähelle syttyviä materiaaleja, kuten verhoja.

Valvo kodinkoneiden käyttöä

Kodinkoneita ei tulisi jättää päälle yksin. Jos olet tavallista pidempään poissa kotoa, kannattaa sähkölaitteet irrottaa pistorasioista. Öisin kannattaa kytkeä laitteiden valmiusvirta pois päältä. Samalla säästät sähkölaskussa, mutta lisäät myös kotisi paloturvallisuutta. Jos vaikkapa pesukone käy yksin kotona, voi se aiheuttaa tulipalon lisäksi vesivahingon. Tästä syystä onkin hyvä pysytellä kotona, kun pesuohjelma on päällä. Kodinhoitohuoneeseen asennettu palovaroitin lisää paloturvallisuutta ja aikaa reagoida pesukoneen mahdolliseen syttymiseen.